Глутамат натрію: факти, шкода, де міститься?

Глутамат натрію або е621- одна з найпоширеніших добавок в харчовій промисловості. Вона надає продукту більш яскравого та насиченого смаку, а з часом викликає звикання, тому продукти без нього здаються несмачними. Найчастіше глутамат натрію використовують у виробництві обробленого м'яса, снеків, фаст-фуду, напівфабрикатів, його додають у смакові приправи та бульйонні кубики.

Підсилювач смаку е621 - одна з найбільш спірних харчових добавок. Вона заробила погану репутацію як токсична речовина. У той же час прихильники її використання стверджують, що шкода глутамату - це міфи, і насправді він абсолютно безпечний.

Глутамат натрію: факти, шкода, де міститься?

На чиєму боці правда? Давайте розберемося.

Що таке глутамат натрію

Це сіль глутамінової кислоти - незамінної амінокислоти, яка відіграє в організмі роль нейромедіатора, стимулюючого передачу збудження в синапсах ЦНС.

Шкода е621: міф чи правда?

Глутамінова кислота - речовина, яка природно присутня в організмі і бере участь в його роботі. Цим фактом люблять виправдовувати застосування глутамату натрію його прихильники.

Але по-перше, глутамінова кислота може викликати побічні ефекти у вигляді головного болю, дратівливості та безсоння; вона має протипоказання, включаючи виразку шлунка та дванадцятипалої кишки, анемію, підвищену збудливість. По-друге, глутамінова кислота та її сіль - це різні хімічні сполуки з різними властивостями.

Твердження про шкоду глутамату натрію - не міфи. Вони мають реальне наукове обґрунтування.

Шкідливий вплив підсилювача смаку глутамату натрію. Факти

Глутамат натрію або е621 в багатьох країнах називають китайською сіллю. За даними аналізу наукових досліджень, він пов'язаний з ожирінням, метаболічним синдромом, нейротоксичними ефектами та згубно впливає на репродуктивну систему.

Гіперстимуляція глутаматних рецепторів добавкою е621 викликає наступні збої в організмі:

  • Патологічні зміни в роботі гіпоталамуса та порушення толерантності до глюкози (преддіабет) - це призводить до зайвої ваги та ожиріння.
  • Нейротоксичні ефекти: у короткостроковій перспективі синдром китайського ресторану (важкість в області рота, печіння в спині та шиї, жар в руках, головний біль, пітливість), депресивні симптоми та перепади настрою. У довгостроковій перспективі, в тому числі у наступних поколінь у зв'язку з токсичною дією на генетичний матеріал: тривожні розлади, епілепсія, пухлини мозку, шизофренія, синдром Туретта, хвороби Альцгеймера, Хантінгтона і Паркінсона.
  • Пошкодження ДНК і розлади роботи репродуктивної системи: порушення дозрівання сперматозоїдів і яйцеклітин.
  • Оксидативний стрес.
  • Розлади травної системи.
  • Тахікардія.
  • Гіпертонія.

Є дані про те, що глутамат натрію може мати позитивний ефект при анемії. Але разом з цим він порушує нормальну функцію кровотворення.

У яких продуктах промислового виробництва найчастіше міститься підсилювач смаку глутамат натрію

● Ковбаси і копченості
● Напівфабрикати, соуси, кетчупи, майонез
● Чіпси, сухарики та інші солоні снеки
● Фаст-фуд
● Салати з магазинів, консерви промислового виробництва

Чому глутамат натрію досі дозволений?

Глутамат натрію і його шкода для здоров'я - предмет поточних наукових досліджень. Але на використанні цієї добавки тримаються певні галузі харчової промисловості. І це створює конфлікт інтересів. Деякі вчені припускають, що добавку повністю заборонять, як тільки збереться достатній обсяг доказів її токсичності.

Як знизити шкоду від вживання глутамату натрію

За деякими даними, певні вітаміни та флавоноїди можуть знизити шкоду від вживання е621. Серед них A,C, D, E і кверцетин.Також є дослідження, в яких розглядається куркумін як засіб для нейтралізації токсичних ефектів глутамату. Наразі ефективність цих речовин доведена тільки на щурах. Потрібні додаткові дані в цій галузі.

А поки дослідження тривають, кращий спосіб уникнути згубної дії на організм - виключити з раціону продукти з глутаматом натрію. Страви швидкого приготування “СУШКА” не містять в складі підсилювач смаку е621, як і інших шкідливих харчових добавок.