Харчування у польових умовах

Від харчування військовослужбовців залежить їх ефективна робота з оборони нашої країни. Ви, певно, чули славнозвісне прислів’я “Голодний солдат - це поганий солдат”. Отож, все це правда. Навіть більше, облаштування польового харчування сьогодні є нагальною потребою не лише в армії. Туристичні виїзди та походи, облаштування ярмарків чи фестів у мирний час, організація пунктів обігріву та годування людей, що потрапили в важкі умови, все це потребує сучасних рішень з організації польових кухонь чи швидкого харчування.

Що важливо враховувати під час облаштування польових кухонь

Сам термін “польова кухня” вже апелює до потреби у приготуванні їжі в польових умовах, тобто, за відсутності таких звичних речей, як водопровід, каналізація, духова шафа, чи всіляке кухонне приладдя, що ми ним користуємося та навіть не помічаємо цього.

В умовах виступу чи оборони застосувати норми харчування, що є розповсюдженими, дуже складно. Сьогодні найпоширеніші види харчування для армійських та туристичних цілей — це:

  • або ж облаштування польової кухні,
  • або застосування сухпаїв.

Обидва варіанти мають свої переваги та недоліки, та поєднує їх декілька базових принципів, без яких організувати харчування військовослужбовців доволі складно.

1. Мобільність. Солдати доволі рідко сидять на одній позиції, та в умовах активних бойових дій мобільність пересування - це запорука виживання. Тому й польові кухні для армії мають бути мобільними та легко переміщатися між позиціями.

2. Вага. Саме вага - критичний показник, бо армійцям точно ніколи буде пересувати важку кухню чи тягати в наплічнику багатокілограмовий раціон.

3. Поживність. В армії є певні норми харчування, яким їжа має точно відповідати. Над цими нормами постійно працюють харчові технологи та дієтологи, щоб зробити раціон бійців поживним, а на додаток ще й смачним. Їжа польової кухні тут має певну перевагу, бо подається до столу гарячою. Але сучасний сухпай армійський може скласти суттєву конкуренцію завдяки новим технологіям, що їх застосовують під час виготовлення сухих пайків.

4. Різноманітність. Звісно ж, на одній каші воїн, може, й протримається. Але одноманітність страв погано впливає на мотивацію та настрій, адже їжа - одне з найголовніших природних задоволень, що їх може отримувати людина.

Тому саме з комбінації цих чотирьох факторів з’являється сучасний раціон харчування військовослужбовців.

Харчування у польових умовах

Як саме готують їжу в польових умовах

А тепер розглянемо, як саме готують їжу у польових умовах, та які приклади організації харчування військовослужбовців знає історія.

Основний спосіб приготування їжі в польових умовах - це, звісно ж, польова кухня. Це спеціальне приладдя, що легко пересувається та має металевий каркас. Сучасні польові кухні - це своєрідні причепи, що їх можна зачепити за транспортний засіб, якщо армія пересувається місцевістю. Також існують стаціонарні польові кухні чи ті, що монтуються безпосередньо в кузові автівки.

Але найголовніше правило для такого обладнання - це витривалість, здатність підтримувати високу температуру для приготування їжі та можливість одночасно готувати чималу кількість порцій їжі.

Облаштовуючи польову кухню для військовослужбовців варто врахувати наступні вимоги:

  • Які продукти будуть використовуватись. Поза те, що вони мають відповідати нормам харчування ЗСУ, потрібно впевнитися у високій якості кожного інгредієнту.
  • Хто саме буде готувати на польовій кухні. Ідеальний варіант - це кваліфікований військовий кухар, який має не лише профільний диплом, але й актуальну медичну книжку з усіма обстеженнями. Звісно ж, в реаліях фронту цей пункт буває неможливо виконати, але варто це враховувати.
  • Технічний стан польової кухні. Перед відправленням на фронт, варто кожен пристрій протестувати на працездатність та безпечність.
  • Санітарний стан котлів - це одна з найголовніших вимог. Зазвичай, котли польових кухонь мають товсте металеве дно, але вони точно не можуть бути виготовлені з сортів сталі, що підвладна іржі, або з алюмінію. Сучасні типи польових кухонь обладнані декількома котлами зі спеціальної харчової сталі, яка толерантна до хімічних сполук, продуктів бродіння, впливу кислот.

Отже, облаштувати польову кухню - це доволі експертне завдання. А як щодо інших засобів приготування їжі в полі? Тут все впирається в питання - хто й де буде готувати? Так, наприклад, далекобійники зазвичай мають в автівці спеціальні примуси, що живляться сухим спиртом та дозволяють розігріти одну ємність для приготування їжі.

Для туристів звичайна практика використовувати або ж вогнище та туристичні горнятка, або ж газові горілки, які сьогодні є розповсюдженим типом туристичного обладнання. Якщо умови перебування в екстремальному середовищі дозволяють, ці способи приготування їжі також варто розглядати, як альтернативу польовій кухні.

А звідки ж пішли польові кухні, як армійський маст-хев?

Їх прототипами стали похідні кухні французької армії часів Наполеона та його походу на Росію. На той час багато європейських військових організацій почали застосовувати двовісні вози, на яких розводилося багаття та встановлювалися мідні котли. Звісно ж, така кухня була доволі маломобільною, та й приготувати на ній їжу було не так вже й просто. Але загалом ідея дозволила суттєво поліпшити харчування військовослужбовців та знизити ризики смерті від харчових отруєнь, недоїдань чи кишкових розладів.

З часом ідея була вдосконалена:

  • Мідні котли замінили на сталеві,
  • Кінну тягу - на моторизоване пересування,
  • А форми кухні стали більш ергономічними та зручними.

До того ж з кінця XIX сторіччя набули популярності сухпаї армійські, які враховували певні недоліки, що їх має приготування їжі на польовій кухні.

Харчування у польових умовах

Сухпаї нового покоління, як альтернатива польовій кухні

Розповсюдження сухпаїв почалося наприкінці XIX сторіччя, коли німецькі харчові підприємства розробили технологію виготовлення супових концентратів. До цього моменту харчування військовослужбовців або цілком залежало від вміння кухарів польової кухні, або ж від кількості та якості продуктових паїв, що їх видавали армійцям. Наприклад, такі паї могли складатися з хліба, чаю, сирих та необроблених овочів, м’яса. Зрозуміло ж, такі паї швидко псувалися, та й готувати їх було часто нема ані місця, ані часу.

Тому винахід сухих пайків для армії став по-справжньому революційним. Він вирішував одразу декілька проблем:

  • Безпека та зберігання їжі,
  • Мінімізація ваги продуктів,
  • Швидкість приготування,
  • Відсутність потреби у додатковому приладді.

Навіть більше, сучасний сухпай армійський має небагато спільного з концентрованими бульйонними кубиками з минулого. Він відповідає не лише нормам харчування, але й сучасним смакам.

Візьмемо за приклад сухпаї, що виробляє ТМ SUSHKA. Суха їжа цього виробника виготовлена за допомогою особливої технології сушіння натуральних та високоякісних продуктів. Ті ж свіжі овочі, м’ясо, риба, зелень після проходження висушування зберігають всю користь, а натомість втрачають зайву вологу, що робить їх легшими.

Такі сухпаї можна заливати або окропом, який легко здобути навіть на окопній свічці, або загалом холодною водою - трохи часу, та обід чи вечеря вже на столі. Саме тому цей сухпай є доволі зручним способом харчування не лише військовослужбовців.

Сучасні методи харчування військовослужбовців доволі різноманітні. Класичні та сучасні польові кухні, туристичне приладдя, що його можна використовувати й в умовах фронту, а також незамінні сухпаї армійські точно не дадуть нашим воїнам страждати від голоду та неякісної чи несмачної їжі.

Купити сухпай Сушка