Їжа швидкого приготування: що й звідки з’явилося, та як це стало основою армійського сухпаю

Їжа швидкого приготування сушка

Необхідність у збалансованому харчуванні була й буде актуальною для багатьох сфер людської діяльності. Особливо важливою вона стає для військових, адже для плідної роботи наших захисників конче потрібне добре харчування.

Звісно ж, ніхто не має змоги замовляти навіть улюблений “чизбургер” на передовій чи куштувати меню з ресторанів. Навіть більше, чим раціональніше сформований раціон, тим краще для його споживачів, адже на полі бою кожен грам, який боєць несе на собі, має чимале значення. Саме з цих причин розроблення військового чи спеціалізованого раціону для екстремальних умов має свої правила та потреби.

Роки досліджень в галузі харчової індустрії довели, що для сухпаю армійського найголовнішими рисами є:

  • Легка вага,
  • Швидке доведення до готовності,
  • Висока поживна цінність,
  • Збалансований склад.

Такими правилами, наприклад, користуємося й ми в ТМ СУШКА, виготовляючи новий армійський сухпай. Але як з’явилися сухі раціони, та через які трансформації вони пройшли? Давайте подивимося послідовно та виявимо, що таке сухпай армійський, та як цей продукт змінювався від моменту його винаходу до сучасності та новітніх сухпаїв на кшталт наших.

сушка сухпай легкий

Все розпочалося... з винаходу мікрохвильової печі

Сухі пайки для військових з’явилися, звісно ж, не вчора. У будь-яких війнах харчування ставало проблемою №1, а найрозповсюдженішим способом нагодувати купу людей в екстремальних умовах досить довго ставало те саме мародерство, що й сьогодні ми його спостерігаємо в супротивника. Але нумо порозмірковуємо про більш турботливі випадки, коли харчування військових було продуманим та корисним.

Почнемо з основ. Для кого стало критичним мати під рукою їжу, яку можна швидко приготувати? Звісно ж, для тих, хто працював в екстремальних умовах.

А це:

  • Геологи та спеціалісти, що виїжджають в дику природу для подальших досліджень;
  • Мандрівники та моряки;
  • Військові, що наразі працюють на передовій;
  • Туристи, які обирають для себе виживання в природному середовищі.

Якою б не була причина, що вам потрібні продукти швидкого харчування, їх основні принципи виготовлення залишаються одними й тими ж самими. Так, з моменту виникнення потреби у швидкому харчуванні, три головних принципи заготівлі продуктів залишилися незмінними:

  • консервування продуктів
  • замороження продуктів у стані напівфабрикатів
  • висушування продуктів до максимально гідного для приготування стану.

Саме останній шлях із самого початку став ідеальною перспективою для подальшого розвитку індустрії швидкоїжі.

Але все ж таки, як почалася навала сухої та сублімованої їжі? Все розпочалося з потреб солдат, що перебувають в “полях” та не можуть забезпечити собі та своїм побратимам доступ до гарячих страв. Можна визнати першими сухими пайками раціони, що їх дотримувалися ще кочові народи давніх часів. Наприклад, з давніх-давен ті ж самі монголо-татари мали харчуватися просто на ходу. Тому в їх традиційній кухні є чимало страв, що мають довгий термін зберігання, наприклад, сушене чи в’ялене м’ясо, страви зі злакових типу галет чи сухарів. Але навряд чи у давніх монголів існували технологи харчового виробництва, що розробляли таке меню та слідкували за його поживністю. Це, скоріше, було прототипом сучасних сухих паїв.

сухпай легкий

А ось перші сухпаї, що їх спеціально виготовляли для потреб військових, з’явилися ще за епохи Давнього Риму. Саме тоді з’явилися перші норми так званих сухпаїв. Наприклад, легіонеру Давнього Риму було закладено на харчування 850 грамів злаків, тобто їх забезпечували кашею для поновлення сил. Різниця була суттєвою, адже новачки отримували саму лише кашу, а ось досвідчені легіонери отримували не просто одну страву з зерна, але й мали змогу забрати раціон борошном чи зерном на користь своєї родини. Це теж не було повноцінною заміною харчуванню, але під час миру дозволяло римському керівництву не витрачати кошти на утримування польових кухонь.

Ще одним кроком на шляху до сухпаїв у тому вигляді, які вони мають зараз, стала Епоха Великих Відкриттів. Моряки та дослідники, що проводили у подорожах довгі роки, потребували також запасів їжі, що не псуватимуться. Тоді й виникли перші аналоги сучасних сушених раціонів, що містили висушені овочі, сухарі, в’ялені чи солені м’ясо та рибу.

Вже за Новітнього Часу, тобто в 19 сторіччі, військовий раціон став дещо іншим. Та тренди задали військові командири під час франко-прусської війни. Відтоді, з 1870 року, в раціон військових увійшли концентрати, перш за все, супи. Чи бачили ви на вітринах сучасних крамниць бульйонні кубики Knorr? Ще років зо 30 тому вони були дуже популярні в господинь. Саме цей виробник першим почав ще у 1870-х постачати прусській армії концентровані супи насамперед з бобових (сочевиці, гороху, квасолі). Це був справжній прорив, адже наявність супових концентратів вирішувала одразу декілька критичних для армії питань:

  • збільшити мобільність війська, бо більше не було потреби прив’язуватися до складів з запасами продуктів чи організовувати польові кухні;
  • змінити ритм життя війська, бо тепер військові могли самі обирати, коли їм поснідати чи пообідати;
  • підвищувало швидкість пересування армії, якій відтепер не потрібні були обози та польові кухні.

Згодом досвід прусської армії оцінили та взяли на озброєння інші країни. Відтоді розпочалася епоха сухпаїв у тій їх формі, що ми звикли бачити сьогодні. Ті ж США, Англія, Франція, Російська Імперія розпочали закупівлю сухпаїв в різних виробників, а потім загалом розробили стандарти, що їм слідують.

Принципи виготовлення сухпаїв для армії

Протягом ХХ сторіччя лабораторні пошуки ідеальних формул харчового раціону для екстремальних умов тривали. З винаходом консервантів, хімічних аналогів природних інгредієнтів, синтетичних речовин, пішов розквіт продуктів швидкого приготування. Тоді ж почалися пошуки комбінацій продуктів, що мали забезпечити водночас баланс БЖВ та поживну цінність. Для нових сухпаїв того часу використовували такі стандартні раціони:

  • Консервовані продукти (м’ясні чи риб’ячі консерви, згущене молоко),
  • Сушені продукти (сухе молоко, яєчний порошок, супові концентрати),
  • Сухарі чи галети,
  • Спеції.

Такі сухпаї й досі зустрічаються, але в них нема найголовнішого, що сьогодні цінується в раціонах швидкого приготування. Ми говоримо про овочі та фрукти, що є головним джерелом вітамінів та клітковини. До того ж ці раціони не враховували особливості харчування окремих груп людей, наприклад, вегетаріанців, послідовників кашруту чи халяльної їжі.

Які сухпаї сьогодні використовують

Нова ера у харчовій промисловості вже настала. Ми, як виробники інноваційних сухпаїв, можемо стверджувати це на 100%. Що сьогодні важливе при створенні сухпаїв?

  • Збалансованість не лише за калорійністю, але й за смаками.
  • Можливість приготування у будь-яких умовах. Себто, не лише за наявності гарячої води. Наприклад, в ТМ SUSHKA ви можете купити сухпай (посилання на сторінку продукту https://sushka.com.ua/ukrainskyi-suhpai-legka-vaga-2600-kkal/), що вже готовий до споживання та потребує лише питної води, незалежно від її температури - оскільки інгредієнти сухих страв вже є попередньо приготованими, а вода потрібна просто для відновлення.
  • Різноманіття страв, адже можливість вибору, що попоїсти, підвищує настрій військових та їх мотивацію.
  • Наявність технологічних рішень для зручного користування в екстремальних умовах. Наприклад, у складі наших сухпаїв армійських міститься «Одноразовий душ». Це пінна губка з дерматологічним гелем для загальної гігієни тіла - ідеальний варіант для особистої гігієни в складних умовах.

Попри те, що загальна назва таких сухпаїв прив’язана до армії, насправді споживачами таких наборів можуть бути не лише військові. Сучасні сухпаї - це справжня знахідка для наступних категорій людей:

  • Робітників, що працюють черговим методом та не мають можливості зберігати продукти чи готувати,
  • Пілотів, що виконують дальні перельоти без посадки,
  • Морських екіпажів на судах, де немає камбузів за умови виходу в море на довгий час,
  • Рятівників,
  • Експедицій, що працюють в важких природних умовах,
  • Туристів та альпіністів.

Всі вони мають змогу харчуватися смачно та поживно завдяки зручним сухим добовим раціонам ТМ СУШКА.