Рослинне харчування

Рослинне харчування досі викликає здивування та схвилювання в Україні та на пострадянських теренах

У той час, як західні фахівці намагаються впровадити веганство як більш здорову альтернативу звичній дієті, в нашому медіапросторі наполегливо називають це психічним розладом.

Не будемо просто сперечатися, спробуймо разом поглянути в очі фактам. Саме рослинний раціон пов’язують зі значним зниженням ризику хвороб серця та рекомендують як основну дієту при підвищеному холестерині та високому кров’яному тиску.

Люди, що дотримуються рослинного харчування, мають менший ризик розвитку різних видів раку.

Рослинне харчування допомагає нормалізувати цукор у крові. І навіть лікує «невиліковний» діабет! Отакої!

Рослинне харчування значно підвищує імунну функцію організму. Його навіть упровадили в декількох лікарнях для медичних працівників, які постійно контактують з хворими на COVID-19, щоб посилити імунітет медпрацівників і знизити ризики ускладнень при захворюванні. А ще в декількох — впровадили і для хворих на COVID-19.

Люди, що дотримуються веганського раціону, мають нижчий індекс маси тіла, ніж «всеядні». А, як ми знаємо, надлишкова вага — маркер слабкого імунітету, гормональних і аутоімунних порушень.

Тож, змінюючи свій раціон на більш рослинний — хай навіть не на 100 %, а на 80‒90 % — ви таким чином знижуєте індекс маси тіла та ризики інших захворювань і потрапляєте до групи більш здорових людей.

Усе це факти, котрі підкріплені дослідженнями та рік за роком поширюються на міжнародних конференціях з харчування, а також на офіційних каналах лікарів.

Єдина поправка: веганське харчування — не дорівнює рослинному раціону, що лікує, і про який я щойно розповіла. У веганському харчуванні важливо, щоб не було жодних тваринних складників. І, так, це важливо з етичного погляду, але цього замало для оздоровчого ефекту. У веганському раціоні може бути забагато простих вуглеводів і жирного фастфуду. І на веганському раціоні також можна тяжко хворіти та почуватися погано.

Ольга Онищенко, нутриціолог, спеціаліст з рослинного харчування

А от рослинне харчування — це дещо інше, це харчування, що не містить:

  • цукру та цукрозамінників
  • білого борошна та продуктів з нього;
  • білого шліфованого рису;
  • рафінованих олій, а вміст нерафінованих зведений до мінімуму, необхідна кількість жирів забезпечується додаванням горіхів, насіння й авокадо;
  • консервантів;
  • штучних барвників.

Алкоголь, цигарки та наркотики, думаю, і так всім зрозуміло, — не про здоров'я на будь-якому типі харчування.

Усі перераховані вище продукти або виключені повністю з раціону, або їх вміст зведений до мінімуму, що не впливає на здоров’я на фоні щоденного корисного харчування.

Спираючись на такі принципи та переглянувши на склад готових страв ТМ SUSHKA, я дуже радію, що в Україні з’явилась ціла лінійка не просто веганських страв, а ще й страв, які задовільняють вимоги рослинного харчування та приносять здоров’я нашим співвітчизникам.

Ольга Онищенко, нутриціолог, спеціаліст з рослинного харчування