А якщо узагальнити – чи є важливим для нашого організму режим харчування?
Чи можна завдяки ньому покращити здоров’я, зменшити/збільшити вагу? Звісно – так!
Якщо ви прагнете покращити своє самопочуття та зміцнити здоров’я – розпочинайте із упорядкування вашого режиму харчування, фізичної активності та сну.
Ще донедавна майже усі дієти, що застосовувались на пострадянському просторі базувались на 5-6 разовому «дробному» харчуванні. Проте, наукові медичні дослідження змусили переглянути дієтологічне товариство такі рекомендації.
Перш за все, важливо обрати ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ритм харчування, який відповідатиме вашій меті щодо маси тіла (підтримка/зменшення/збільшення), вашому фізичному навантаженню, вашим рекомендаціям згідно наявних захворювань, а також, безперечно, робочому графіку.
В такому випадку враховуємо, що кожен прийом їжі - це вивільнення гормону інсуліну.
Інсулін – гормон підшлункової залози, основна функція якого забезпечення потрапляння глюкози (простого цукру) із крові всередину клітин, де вона далі використовується як джерело енергії, або перенаправляється для резерву (глікоген у м’язах, печінці чи в жирові відкладення).
Отже, щоразу, коли ви споживаєте їжу, яка містить ті чи інші вуглеводи, і рівень цукру в крові підіймається – інсулін приступає до роботи…
Рівень інсуліну у людей, які впродовж дня «щось жують» та часто перекушують солоденьким, стає стабільно високим. Він готовий до роботи цілоденно! Це часто провокує непереборне бажання знову з’їсти щось солодке! А от чутливість клітин до самого інсуліну починає за таких умов зменшуватись.
Таким чином розвивається ІНСУЛІНОРЕЗИСТЕНТНІСТЬ! Відповідно, збільшується накопичення жирової тканини в організмі, зростають ризики розвитку цукрового діабету ІІ типу, погіршується робота багатьох органів та розвивається підпорогове загальне запалення організму.
Отже, для схуднення, не варто часто перекушувати, особливо солодкими продуктами. Доцільніше налагодити 3-ох разовий режим харчування із «чистими» паузами. А також можна, за підтримки спеціаліста, запровадити періодично подовжені інтервали («інтервальне харчування») між прийомами їжі для більш ефективного результату.
А яку ж роль відіграє жовчний міхур?
Варто пам’ятати, що кожне вживання їжі - це стимуляція роботи жовчного міхура, особливо якщо це страви багаті жирами. Тому, при порушенні його функції, лікар може рекомендувати вам перекушувати між основними прийомами, а також не пропускати сніданок. Зранку жовч у міхурі є найбільш густою. Для профілактики жовчекам’яної хвороби важливо провокувати скорочення міхура та її викид.
Харчування невеликими порціями із короткими інтервалами часто також необхідне при: наборі маси тіла, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, особливостях робочого графіку, професійних спортивних навантаженнях та ін. Проте, і в таких ситуаціях не варто робити лише вуглеводневі (солодкі) перекуси.
Щодо режиму харчування та сну - доцільно вечеряти за 3-3.5 годин до сну, а також, не пропускати сніданок.
Ці прості правила допоможуть уникнути зайвого переїдання впродовж дня, функціональних порушень в роботі жовчного міхура та кишківника, зменшать ризики негативного впливу гормонів стресу на організм.
Отже, безперечно, кратність та час прийомів їжі – важливий інструмент для налаштування вашого метаболізму.
Ми розуміємо це, проте ритм світу не завжди дає нам шанс виконати усі рекомендації: вчасно спожити теплу збалансовану їжу чи перекусити чимось корисним. Готові страви СУШКА – подушка безпеки в цьому питанні, на яку можна сміливо покластися. Тепер можна не хвилюватись, що в час обіду ви будете не вдома, чи що немає достатньо часу на приготування вечері для себе та рідних. SUSHKA не лише швидко готується, але ще й корисна!
Продовжуючи використовувати наш веб-сайт, ви надаєте згоду на застосування кукіз, включаючи кукіз третіх сторін та інші технології, які використовуються в статистичних та аналітичних цілях. Ця інформація дозволяє нам покращити ваше перебування на сайті та якість наших послуг.
Будь ласка, ознайомтесь з нашою оновленою Політикою конфіденційності.