Харчування під час посту

Піст – важливий духовний період для всіх християн. Він передбачає утримання від певної їжі як прояв смиренності та духовного очищення.

Немає сумнівів, що при сучасному харчуванні такі періоди обмежень несуть для тіла не менше користі, ніж для душі. Проте за умови, що харчування буде пісним, але збалансованим.

Харчування під час посту

Як дотримуватися посту з користю для здоров’я?
Пісне харчування, зазвичай, передбачає відмову від продуктів тваринного походження.

Чи корисно це для організму?
Загалом, так, адже доведена користь вегетаріанства та веганства в профілактиці багатьох захворювань. Утім важливо забезпечити різноманітність продуктів і зважено підійти до їх вибору.

Багато людей, відмовляючись у піст від білків і жирів тваринного походження, а також суттєво зменшуючи квоту жирів загалом, замінюють ці продукти великою кількістю вуглеводів: солодощами, хлібом, випічкою. Такий підхід до дотримання посту не є корисним і створює передумови для розвитку підпорогового запалення в організмі, а також до набору зайвих кілограмів.

Позитивні ефекти посту та як їх отримати

  1. Зменшення вживання чи відмова на певний час від тваринних жирів і білків у харчуванні веде до помірного дефіциту калорій в раціоні. Як результат — поступове зменшення жирових запасів і втрата кількох кілограмів.

    Засторога: якщо при цьому збільшується споживання виробів з борошна та рослинних олій, то такий дефіцит калорій, зазвичай, нівелюється.

  2. У щоденному харчуванні ВООЗ не рекомендує отримувати більше ніж 10% добової калорійності з насичених жирних кислот, які переважно містяться у продуктах тваринного походження (м'ясо, молочна продукція). Отже, піст – чудова профілактика захворювань серцево-судинної системи, атеросклерозу, метаболічного синдрому, підвищеного холестерину тощо.
    Особливо важливо при цьому, щоб у раціоні були продукти, що містять ненасичені жирні кислоти (омега-3, омега-6, омега-9): горіхи, насіння льону, чіа, насіння гарбуза, авокадо, час від часу риба та морепродукти.

    Адже ненасичені жири мають протизапальні властивості, потрібні нервовій та імунній системам.

    Засторога:
    якщо під час посту ваш раціон містить велику кількість трансжирів, які надходять з технологічно оброблених продуктів, здоби, смажених продуктів, маргаринів, кулінарних жирів, то негативні ефекти на організм залишаються.

  3. Зменшення під час посту кількості білка тваринного походження також пов’язане зі зниженням вживання червоного м’яса, ковбасних виробів, смажених м’ясних страв, жирних молочних продуктів. Це справляє позитивний вплив на стан шкіри, кишківника та печінки.

    Засторога:
    тваринний білок містить набір усіх необхідних амінокислот, яких потребує організм для успішного функціонування. Для адекватного забезпечення білками рослинні раціони щодня повинні містити бобові, цільні зерна, гриби, горіхи та насіння.

  4. Пісне харчування передбачає вживання різноманітної їжі рослинного походження: овочів, фруктів, ягід, зернових, бобових, грибів тощо. Власне ці продукти й мають стати основою будь-якого здорового раціону. Їхнє різноманіття та правильне поєднання допоможуть уникнути дефіциту білка, вітамінів і мінералів. Доцільно комбінувати у стравах зернові (складні вуглеводи) з бобовими та грибами, а також доповнювати овочами кожен прийом їжі. Щодня важливо не забувати про свіжі, морожені чи сушені ягоди та фрукти, насіння й зерна.

    Засторога:
    не принесе користі здоров’ю одноманітне пісне харчування, в якому чергуються тільки картопля, макаронні вироби та каші. Такий раціон призведе до закрепів, дефіциту вітамінів і набору ваги. Не варто також зловживати фруктами, адже надмірне надходження фруктози пов’язане з жировим переродженням печінки, підвищенням кислотності сечі та погіршенням стану шкіри.

Як підсумок сформулюємо базову пораду для харчування в піст:

важливо забезпечити різноманітність харчування зі щоденним вживанням рослинних білкових продуктів, складних вуглеводів і натуральних джерел корисних жирів з максимальним уникненням рафінованих продуктів, часом бажано вживати рибу.

Під час посту вам у пригоді стане нова лінійка продукції Сушка, що не містить тваринних білків і жирів, зате містить цільні злаки та корисні жири.

А ще варто пам’ятати, що піст — це не дієта, а дещо більше. «Хто обмежує піст тим, що тільки утримується від їжі, той дуже ганьбить його», — Іоан Золотоустий.