Організм людини потребує щоденного палива для фізичної та розумової роботи, а також будівельного матеріалу для безперебійного функціонування всіх систем.
Формуємо свої збалансовані «тарілки» харчування чи перекуси потрібно усвідомлено. І наші поради допоможуть вам напрацювати корисні звички, зокрема, з розподілу необхідних харчових компонентів протягом дня для підтримки здоров’я та достатнього рівня енергії.
Насправді, не існує єдиних уніфікованих рекомендацій щодо наповнення ваших сніданку, обіду та вечері. Проте ми, звісно, можемо виділити основні акценти.
|
Сніданок. Це старт нашого дня, його завдання — запустити нашу травну систему, жовчний міхур, а також забезпечити тривалу ситість.
У сніданку варто поєднати легкі білкові продукти (яйця, кисломолочні продукти, сир тофу, горіхи, страви з бобових) із повільними вуглеводами (каші з цільного зерна, зерновий хліб або хлібці). Обов’язково збагачуємо сніданок овочами, фруктами (ягодами), а також забезпечуємо жирний компонент — оливкова чи лляна олії, авокадо, горіхи або ж масло.
Обід. Це час, коли можна спожити досить калорійні страви. Проте це також час, коли більшість людей харчуються поза домом. Отже, ризик з’їсти щось відверто некорисне, занадто калорійне чи пересолене — дуже великий. «Ресторанні» салати – яскравий приклад таких страв. Іноді заправки до салатів можуть приховувати в собі занадто велику кількість солі, цукру, калорій.
Тарілку на обід варто формувати з овочів (50% порції), білкових продуктів (близько 25% порції) та зернових або бобових (25% порції). Додатково можемо збагатити наш обід фруктами та ягодами.
Щоби зберегти працездатність після обіду та не страждати від надмірної сонливості, не вживайте страви, перенасичені швидкими вуглеводами (картопля, рис, каші, макарони) без овочів і білків та ще й з десертом.
Вечеря. Формуючи свою тарілку на вечерю, краще віддайте перевагу легкому білку, найкраще — рибі. У гарнірі мають переважають овочі та бобові, меншою мірою — крохмальні продукти (картопля, паста, хліб). Краще не споживати солодкі фрукти, сухофрукти та десерти після вечері, щоб не збільшить енергетичну щільність вечері, що може призвести до зайвих жирових відкладень.
Отже, щоб повноцінно наповнити свої тарілки зранку, в обід і ввечері, потрібно приблизно розподілити протягом дня всі необхідні поживні речовини, враховуючи фізичну активність та базові рекомендації.
Також можна скористатися таким варіантом швидкої їжі, як Сушка, щоби правильно збалансувати раціон та забезпечити достатню кількість білка, зернових, клітковини, корисних жирів і овочів у будь-який час.
Сушка досконало поєднує в своїх комплексах усі компоненти здорового збалансованого раціону.
Продовжуючи використовувати наш веб-сайт, ви надаєте згоду на застосування кукіз, включаючи кукіз третіх сторін та інші технології, які використовуються в статистичних та аналітичних цілях. Ця інформація дозволяє нам покращити ваше перебування на сайті та якість наших послуг.
Будь ласка, ознайомтесь з нашою оновленою Політикою конфіденційності.