Найголовніші протеїни: які види м'яса використовуються в армійському сухпаї

Харчування за відсутності умов приготування свіжої гарячої їжі має вже доволі довгу історію розвитку. Армійці, мандрівники, моряки, космонавти - всі вони потребували та потребують спеціального раціону.

Особливо зараз, коли актуальність швидкої їжі для військових в нашій країні критично зросла.

Всім відомі армійські сухпаї з часом трансформувалися до невпізнання. Але й досі для них мають критичне значення наступні фактори:

  • Їжа в їх складі має бути поживною та забезпечувати саме ту кількість калорій, яка потрібна за військових умов людині для повноцінного функціонування.
  • Їжа має бути різноманітною та смачною, бо як без цього?
  • Вона не має викликати алергії чи спричиняти харчове отруєння.
  • Вона має довго зберігатися та швидко бути готовою до вживання.

які види м'яса використовуються в армійському сухпаї

Особливо важливо для військового сухпаю бути джерелом білка, тобто, м'яса. Давайте поговоримо про те, що входить в сухпай з м'ясних продуктів.

Принцип підбору м’яса до армійського сухпаю – технології приготування

Що перш за все впливає на складання меню сухпайка? Звісно ж, можна відштовхуватися від таких критеріїв, як смак, доступність певних видів м’яса та їхня поживність. Але найголовніше - це все ж таки технології приготування та зберігання швидкої їжі.

Наведемо декілька історичних прикладів щодо того, якими м'ясними продуктами харчувалися моряки та військові в минулому:

  • Найпершим способом заготівлі м'яса чи риби для потреб харчування в польових умовах було засолювання. Солонина мала попит серед моряків, торговельних обозів та, звісно ж, військових. Завдяки солі м'ясо не псувалося, а занадто високу солоність завжди можна було усунути вимочуванням у звичайній воді.
  • Висушування також має доволі давнє коріння. Звісно ж, найпростіше було висушувати овочі, ягоди та гриби, але й м'ясо також навчилися сушити та в'ялити досить давно. А щоб в ньому не розмножувалися шкідливі бактерії, його добре обвалювали в спеціях. Та ж сама бастурма має своє коріння ще за часів кочових народів Сходу.
  • Консервація була винайдена у XVIII сторіччі абатом Лаццаро Спалланцані. Йому спала на думку ідея запаяти пляшечки з бульйоном, щоб зберегти його якнайдовше. Згодом його експерименти здобули успіху завдяки використовуванню жерстяних банок та ретельному кип'ятінню їх перед закладенням продуктів, в тому числі м’ясних.

Сухпай армійський SUSHKA

Сучасний сухпайок складається із продуктів, приготованих за допомогою як давніх, так і сучасних технологій. Безумовно, різноманіття та смаки також стали ключовими для підбору протеїнів до військових раціонів. То ж, які саме м'ясні продукти сьогодні входять до їх складу? Нумо розберемося!

Тушковані страви в меню сухпаїв

Хто з нас не знає, що таке тушкованка? Звісно ж, цей продукт вже понад декілька століть зберігає пальму першості серед м'ясних раціонів. Сьогодні тушковане м'ясо присутнє у військових сухпаях не лише у вигляді класичного свинячого тушняку. Є й альтернатива у вигляді яловичого, курячого чи індичого тушкованого м'яса, баранини тощо. Також до цієї категорії можна віднести й інші різновиди консервованих продуктів, наприклад, паштети, рибні консерви в олії, супи у жерстяних банках, що так популярні в США.

які види м'яса використовуються в армійському сухпаї

Солонина чи засолені м'ясні страви

Звісно ж, солонина у діжках з часів чумаків - вже давно не те, що входить в сухпайок. Проте технологію все ще використовують як частину процесу заготівлі м'ясних продуктів.

Сушено-в’ялені м’ясні продукти

Пам'ятаєте історію, коли чинна королева Іспанії надіслала ЗСУ подарунок у вигляді ковбасок? Так, ковбаса також цілком може бути частиною раціону військових, але лише коли це сиров'ялені напівфабрикати, які мають довгий термін зберігання завдяки міцній натуральній оболонці, ретельному зав'ялюванню та доволі великій кількості спецій, що виступають в ролі консервантів для такого виду білку.

які види м'яса використовуються в армійському сухпаї

У наших реаліях набагато популярнішими стали так звані американські джерки. Це - тонкі шматочки м'яса, що зав'ялені та висушені до стану хрустких та смачних слайсів. За умов цивільного життя вони мають попит як смачний перекус чи закуска до пива, а у польовому харчуванні джерки - це цінне та швидке джерело білка. Їх не лише легко зберігати та носити при собі (а завдяки дегідрації м'ясо втрачає чималу вагу), але й можна застосовувати декількома способами. Наприклад, просто погризти, щоб втамувати голод. Або ж додати до інших страв свого раціону, що готуються звичайним додаванням окропу. При обробці гарячою водою джерки набухають та стають м'якішими, до того ж вони віддають частину смаку бульйону, тобто мають ще й кулінарну користь. Погодьтеся, навіть до швидкорозчинних супів додавання шматочків такої сушенини буде доречним.

Збалансована суха їжа

які види м'яса використовуються в армійському сухпаї

Повноцінні сухі страви – супи та каші – також посідають значне місце в армійських раціонах по всьому світу. Такі страви довго зберігаються, вони є дуже легкими за своєї вагою та простими в приготуванні. А ще вони можуть бути дуже поживними, якщо для їх створення використовувати нежирні сорти м’яса, які в першу чергу є цінним джерелом білку.

Наприклад, в процесі приготування страв SUSHKA, ми використовуємо відварене, висушене та подрібнене куряче філе, пісні сорти яловичини та свинини, щоб супи та другі страви були поживними та насиченими за смаком. Разом із висушеними овочами, зеленню та крупами, такі шматочки м'яса стають придатними до споживання вже за 10 хвилин після залиття окропом чи за півгодини, якщо немає можливості підігріти воду та доводиться застосовувати холодну.

Отож, завдяки таким технологічним здобуткам, що беруть початок ще за давніх часів, але сьогодні відпрацьовані до ідеалу, меню сучасних сухпаїв здобуває необхідної кількості протеїну, який особливо важливий для здоров'я й відновлення сил військових чи тих, хто перебуває в екстремальних умовах та не має доступу до гарячої їжі.

Купити сухпай Сушка