39% жителів планети мають зайву вагу, а 13% - ожиріння. C надлишком кілограмів стикається 18% дітей та підлітків. На першому місці з ожиріння - тихоокеанський острів Науру. 61% місцевого населення страждає суттєвим надлишком ваги. Найстрункіші в'єтнамці - за даними статистики ожиріння в світі, проблема зустрічається лише у 2% місцевих. Україна 61-а в списку - обганяє на одну сходинку Іспанію, на чотири Латвію і на п'ять Норвегію, Польщу та Росію, які ділять між собою 67-е місце.
Згідно з міжнародними стандартами, головний орієнтир - індекс маси тіла (ІМТ). Щоб дізнатися цю метрику, потрібно вагу в кілограмах поділити на зріст в метрах у квадраті. Індекс вийшов менше 25 - значить, все в порядку, якщо 25 - 30, є надлишок кілограмів, а якщо більше 30 - ожиріння.
Наприклад, людина середнього зросту 1.75 см з вагою 75 кг близька до верхньої межі норми - її ІМТ 24.5. Варто набрати 3 кг - у неї вже буде трохи зайвої ваги, а набравши 17 кг, вона заробить ожиріння.
Залежно від тяжкості проблеми, ожиріння ділять на три ступені. Чим вище ступінь - тим складніше позбутися від порушення, тому корекцію ваги краще починати якомога раніше.
Ступінь ожиріння, як її наявність або відсутність, визначають за допомогою індексу маси тіла:
I ступінь-ІМТ 30-35
II ступінь-ІМТ 35-40
III ступінь-ІМТ від 40
Класифікація не поширюється на дітей. У них ступінь ожиріння визначається тим, наскільки вага відхиляється від загальноприйнятої вікової норми. Бувають винятки і серед дорослих. Оскільки ІМТ не дає об'єктивного уявлення про співвідношення жиру і м'язів, у м'язистих спортсменів, наприклад, бодібілдерів, ІМТ іноді відповідає ожирінню без його реальної наявності.
Ожиріння підвищує ймовірність безлічі проблем зі здоров'ям і пов'язане з такими порушеннями:
● Надлишок глюкози в крові, діабет;
● Гіпертонія;
● Підвищення рівня холестерину і тригліцеридів в організмі;
● ІХС, серцева недостатність, інфаркти, інсульти;
● Проблеми з кістками і суглобами, зокрема остеоартрит;
● Апное (зупинка дихання уві сні) і його наслідки: труднощі з концентрацією уваги, денна втома, сонливість
● Деякі види раку;
● Камені в жовчному міхурі;
● Захворювання печінки, наприклад, стеатоз - неалкогольна жирова хвороба печінки;
● Гормональні збої;
● Зниження фертильності та лібідо.
● Останні дані показують, що люди з ожирінням вдвічі частіше вмирають від коронавірусної інфекції.
● Імовірність тяжкого перебігу хвороби або необхідності в інтенсивній терапії у них теж в два рази підвищується.
Ризик прямо пропорційний ступеню ожиріння - чим вище, тим більше.
Є небезпечні фактори, які збільшують ймовірність негативних наслідків для здоров'я. Найбільш важливий з них - великий об’єм талії. Він відображає кількість небезпечного вісцерального жиру.
Талія більше 89 см у жінок або більше 102 у чоловіків погіршує прогнози і разі ожиріння.
Додатковий ризик створюють:
Наявність перерахованих факторів ще не означає, що людина захворіє, але з кожним з них небезпека підвищується. Її можна суттєво знизити, навіть якщо схуднути на 5-10%. Як це зробити?
1. Відвідайте лікаря. Спочатку потрібно з'ясувати базову причину ожиріння або зайвої ваги. Буває, що вона пов'язана з певними хворобами і патологічними станами, наприклад, синдром Кушинга, гіпотиреозом, інсулінорезистентністю. В цьому випадку потрібно почати схуднення з усунення першопричини. Порушує обмін речовин прийом деяких ліків: антидепресантів, протисудомних препаратів, антипсихотиків, бета-блокаторів. Цю проблему, як і інші побічні ефекти таких ліків, можна пом’якшити, змінивши схему лікування або додавши в неї певні нутрієнти. Це робота фахівця.
2. Збільште фізичну активність. Починайте з малого, наприклад, більше ходіть пішки. З інтенсивними фізичними навантаженнями людям з ожирінням потрібно бути вкрай обережним, оскільки після звичайної пробіжки можна заробити проблеми з суглобами або гіпертонічний криз.
3. Змініть харчові звички. Це найголовніша умова. Приведення в баланс кількості споживаних калорій з тими, що витрачаються в комплексі з правильним харчуванням зрушать вагу з мертвої точки. Забудьте про фастфуд, магазинні напівфабрикати. Намагайтеся виключити швидкі вуглеводи, а трансжири замініть на корисні джерела жирних кислот, наприклад такі як жирна риба, горіхи або авокадо. Не забувайте про вітаміни, мінерали і амінокислоти, які повинні надходити в організм в достатній кількості, щоб забезпечити нормальний обмін речовин.
Щоб збалансувати раціон було простіше, ми розробили продукти SUSHKA - це перша в Україні швидка їжа, що повністю відповідає принципам здорового харчування.
Ретельно підібране меню від дієтолога, з урахуванням добових норм поживних речовин.
Продовжуючи використовувати наш веб-сайт, ви надаєте згоду на застосування кукіз, включаючи кукіз третіх сторін та інші технології, які використовуються в статистичних та аналітичних цілях. Ця інформація дозволяє нам покращити ваше перебування на сайті та якість наших послуг.
Будь ласка, ознайомтесь з нашою оновленою Політикою конфіденційності.